Een hele belangrijke mededeling vanuit ons team

Beste street art-fans en kunstenaars, 

vier jaar nadat de Rotterdamse editie van het wereldwijde street art-festival toetrad tot de POW! WOW! Worldwide-familie, hebben we noodgedwongen het besluit moeten nemen dat de wegen gaan scheiden. POW! WOW! Rotterdam gaat niet zoals de meeste festivals mee in de algehele naamsverandering (Worldwide Walls). In plaats daarvan hebben we besloten om zelfstandig verder te gaan. Er volgt dan ook snel een nieuwe naam met een nieuwe, bijbehorende branding om het nieuwe hoofdstuk definitief in te luiden.

Dit besluit komt nadat de vroegere overkoepelende organisatie heeft besloten om een editie van het festival te organiseren in Qatar. Daar wordt de vrijheid van meningsuiting ernstig beknot, worden arbeidsmigranten uitgebuit onder levensbedreigende omstandigheden en vinden op grote schaal stelselmatig mensenrechtenschendingen plaats. Wij vertrouwen nog altijd in de goede intenties van onze vrienden in de Worldwide Walls organisatie, maar kunnen ons niet vinden in het besluit er een collega-festival te laten plaatsvinden.

We zijn vier jaar terug hartelijk onthaald en opgenomen in de fijne familie die POW! WOW! Worldwide heette. De naam verwees zowel naar de expressieve geluidseffecten in stripboeken, als naar de traditionele bijeenkomsten waarin de oorspronkelijke bewoners van Amerika hun cultuur met elkaar uitwisselden. Wij realiseerden ons op dat moment niet dat het voor delen van de gemeenschappen van deze oorspronkelijke bewoners kwetsend was om hun term door ons gebruikt te zien worden. Onze excuses daarvoor. Het is één van de vele dingen die we in de afgelopen vier jaar hebben geleerd.

We zijn in Rotterdam niets dan dankbaar voor alles dat we in onze samenwerking met Worldwide Walls hebben mogen leren. Vier jaar geleden kwamen we binnen als het kleine, nieuwe neefje. Zie ons nu als de puber die op eigen kracht de wereld wil gaan verkennen. De liefde is niet bekoeld, maar we zijn volwassen geworden en willen op eigen benen staan. Onze dank gaat dan ook uit naar Worldwide Walls voor het vertrouwen en de mogelijkheden van afgelopen jaren. We wensen alle collega-festivals alle succes in de toekomst!

Binnenkort komen we terug. Met een nieuwe naam en een nieuw logo, én met de al bestaande kracht van ons als organisatie: Rotterdam stapje voor stapje mooier maken en kunstenaars, van groot tot klein, een mooi podium bieden. Zet alvast in je agenda: in september 2022 keert je favoriete street art-festival gewoon weer terug in haar thuishaven Rotterdam! Wij zijn klaar voor een nieuwe stap. En jij?

We spreken snel!

Met liefde, 

Team f.k.a. POW! WOW! Rotterdam.