Gast-blogger Youssef el Khattabi: From Feijenoord with love

Youssef el Khattabi loopt voor het eerst rond op ALL CAPS, voorheen POW! WOW! Rotterdam. Hij schrijft zijn bevindingen op. Lees zijn blog hieronder.

De Rotterdamse wijk Feijenoord is deze week het decor van een belangrijke gebeurtenis. Het is namelijk de allereerste editie van het ALL CAPS festival.

Het is één ding om passief straatkunst te consumeren terwijl je door de straten van de stad loopt of een wandeltocht maakt. Het is echter heel iets anders om het te ervaren via een straatkunstfestival. Het ontstaan van muurschilderingen is een kijkje in de wereld over de techniek, intentie en gemeenschap die stedelijke kunst tot zo’n wereldwijd fenomeen hebben gemaakt.

Met mij zijn er tal mensen van mensen die Feijenoord rondzwerven, van jong tot oud. Er valt namelijk genoeg te zien. Zo zeggen een aantal bezoekers: “Voor de liefhebbers van muurschilderingen is het echt alsof in je een snoepwinkel loopt.”

Terwijl ik loop in het kleurrijke Rotterdam-Zuid, zie ik nog kleurrijkere muurschilderingen. Zo ook die van Eveline Schram. Haar werk is te zien tegen de gevel van de MBO Rotterdam Albeda. Ze vertelt tegen me: “Met mijn werk wil ik ervoor zorgen dat mensen respect voor elkaar hebben, ongeacht je achtergrond.” Het is haar eerste keer met de spuitbuis, maar dat is zeker niet te zien. Zodra ik op me fiets zit hoor ik twee studenten langs me heen praten. Ze vertellen tegen elkaar: “Dit moeten ze vaker doen.” Een betere vorm van bescheiden waardering is er niet.

Op mijn verkenningstocht door de kunstroute zag ik een parel, verstopt vlak aan het spoor dat Station Rotterdam-Zuid binnenloopt. Het lijkt een afbeelding uit de oudheid, gemixt met moderne elementen. Het trok mijn aandacht, en meteen die van drie andere voorbijgangers. Een afbeelding die me sterk moest denken aan een schilderij uit de renaissance uit het Vaticaan, maar dan hier in Feijenoord. De kunstenaars zijn Nomad Clan; een internationaal geprezen, street art muralistenduo gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Maar zoals de naam al doet vermoeden ze zijn altijd onderweg om kunst te maken.

Naast het verkennen van alle locaties waar er muurschilderingen stonden of gewerkt aan wordt, zijn er genoeg dagelijkse programma’s om te volgen. De combinatie van de twee zorgen voor de ideale beleving. Zo zag ik mensen die straalden wanneer ze het resultaat zagen van hun zelf ontworpen print. Terwijl er in een kamer daarnaast mensen geïnteresseerd aan het ontdekken waren hoe deze kunstvorm uit de Verenigde Staten over is komen waaien naar ons kikkerlandje. Het is allemaal mogelijk op ALL CAPS.