POW! WOW! Rotterdam gaat met geslaagde derde editie terug naar de kern: straatkunst

Op zondag 13 september heeft street art-festival POW! WOW! Rotterdam een fantastische week afgesloten met een geslaagde finaledag in het Afrikaanderpark. Net als vorig jaar werden daar twintig voertuigen beschilderd tijdens het populaire 20 VANS 30 CANS-event, en vormde het park het epicentrum in een wijk vol nieuwe, spraakmakende straatkunst.

Foto: Martine Kiers

De hele week trokken nieuwsgierige bezoekers en buurtbewoners door de Afrikaanderwijk, met behulp van de Rewriters010-app of het gratis ‘POW! WOW! Paspoort’ als gids, op zoek naar kunstenaars die bezig waren om de wijk van verrassende schilderingen te voorzien. De één maakte een levensgrote raket, terwijl een ander indruk maakte met zwierige typografie. 

Foto: Martine Kiers

Door de corona-pandemie was de organisatie genoodzaakt een line-up te maken met alleen in Nederland wonende kunstenaars, maar het festival bevestigde dat het niveau van binnenlands talent hoog genoeg is niet aan kwaliteit in te hoeven boeten. Thuisblijvers konden het ontstaan van de murals en het reilen en zeilen tijdens het festival volgen in de POW! WOW! Daily; een dagelijks journaal dat via de sociale media werd uitgezonden.

Foto: Martine Kiers

Vanwege covid-19 was er geen live muziek of danspodium, waardoor de focus meer dan ooit op de kern van het festival kwam te liggen; de straatkunst. POW! WOW! Rotterdam beleefde diverse primeurs: één van de kunstenaars verzorgde een grondschildering op het voetbalveld aan het Hillekopplein, terwijl aan de Putselaan een wandreliëf verscheen dat bestaat uit cementlagen. Een speelterrein in de Afrikaanderwijk kreeg een deels open grondschildering die met stoepkrijt afgemaakt kon worden, waar door jeugd uit de buurt massaal gehoor aan werd gegeven. Daarnaast werd er een dubbeldekker beschilderd en kreeg ook één van de hoogwerkers een heuse make-over. Tijdens de finaledag vond in die machine, op grote hoogte, zelfs een huwelijksaanzoek plaats. Natuurlijk zei ze ja!

Foto: Rosa Quist

En er waren meer blije gezichten te vinden op en rond het Afrikaanderplein. Zo dicht bij een festivalgevoel waren bezoekers dan ook al lang niet geweest. Er waren food-trucks, er kwam muziek uit een fietsend soundsystem en er kon worden gepicknickt. Het park bood voldoende ruimte om de anderhalve meter-regel te respecteren, er waren overal hand sanitizers beschikbaar, en alle bezoekers hielden zich zonder veel moeite aan de geldende richtlijnen. Tegenover het gezellige park maakte een selectie kunstenaars van twee leegstaande huizen een exclusieve pop-up galerie.

Foto: Martine Kiers

POW! WOW! Rotterdam bewees zonder uitgebreide randprogrammering dat de kern van het festival staat als een huis. Een hele nieuwe golf aan aan publieke kunst in de wijk werd zowel met buurtbewoners als bezoekers van daarbuiten gevierd in een heerlijk gemoedelijke sfeer. De vele indrukwekkende en gevarieerde muurschilderingen die de Afrikaanderwijk nu rijk is, zijn een blijvende herinnering daaraan, en een sieraad voor de komende jaren.

Foto: Martine Kiers